Home > Επεμβάσεις > Ουρηθροπλαστική TIP

Tubularized Incised Plate Urethroplasty (TIP)

Ουρηθροπλαστική με σωληνοποίηση των κρημνών μετά επιμήκη διατομή του ουρηθρικού πλάνου

Η Tubularized Incised Plate αποκατάσταση (ουρηθροπλαστική με σωληνοποίηση του ουρηθρικού πλάνου) (Snodgrass 1994) βασίζεται στην αντίληψη ότι μία μέση τομή μέσα στο ουρηθρικό πλάνο μπορεί να το διευρύνει αρκετά, ώστε να επιτρέπει την διενέργεια ουρηθροπλαστικής χωρίς στένωση.

Αρκετά κέντρα αναφέρουν άριστα αποτελέσματα με αυτή την τεχνική. Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια για να επιτύχει κανείς καλά αποτελέσματα: το ουρηθρικό πλάνο δεν πρέπει να έχει φάρδος μικρότερο από 1 cm και δεν πρέπει να υπάρχει περιφερικά εν τω βάθει χορδή.

Η τεχνική έχει γίνει δημοφιλής επειδή διενεργείται εύκολα, έχει λίγες επιπλοκές και καταλήγει σε επίμηκες ουρηθρικό στόμιο. Η διενέργεια περιοδικών διαστολών είναι ακόμα υπό συζήτηση.

Εγχειρητικά βήματα
Ένα ράμμα τάσης τοποθετείται στην βάλανο ακριβώς πάνω από το ραχιαίο χείλος του νέου ουρηθρικού στομίου. Γίνεται μία κυκλοτερής τομή του δέρματος 1 με 2 mm κάτω από το ουρηθρικό στόμιο και το δέρμα ελευθερώνεται από τους υποκείμενους ιστούς μέχρι το όριο πέους – οσχέου. Ωστόσο, εάν ένα τμήμα της αρχικής ουρήθρας είναι πολύ λεπτό, γίνεται μία τομή σχήματος “U”, που εκτείνεται σε πιο υγιείς ιστούς.
Το ουρηθρικό πλάνο διαχωρίζεται από τους βαλανικούς κρημνούς με παράλληλες τομές κατά μήκος του ορίου τους. Στην βάση του πέους τοποθετείται ίσχαιμος περίδεση που επιτρέπει καλύτερο οπτικά χειρουργικό πεδίο. Οι βαλανικοί κρημνοί κινητοποιούνται αποφεύγοντας κάκωση στο υποκείμενο ουρηθρικό πλάνο.

Γίνεται μία ανακουφιστική τομή με ψαλίδι στη μέση γραμμή μέσα από το ουρηθρικό στόμιο μέχρι το τέλος του ουρηθρικού πλάνου. Η τομή δεν πρέπει να φτάνει μέχρι την κορυφή της βαλάνου. Το βάθος της τομής εξαρτάται από το φάρδος και το βάθος του πλάνου. Τοποθετείται ένα 6 Fr stent στην ουροδόχο κύστη. Για την σωληνοποίηση της ουρήθρας προτιμάται ράμμα 7-0 polyglactin, με την πρώτη ραφή περίπου στην μεσότητα της βαλάνου. Η σωληνοποίηση ολοκληρώνεται με συνεχή υποεπιθηλιακή σύγκλειση σε δύο στρώματα.

Κάθε παρακείμενος ιστός στον δαρτό χρησιμοποιείται για την επικάλυψη της νεοουρήθρας και εν συνεχεία, δημιουργείται ένας κρημνός δαρτού από την ραχιαία επιφάνεια του δέρματος του πέους και αφού δημιουργηθεί σε αυτόν «οπή δίκην κουμπιού», μεταφέρεται κοιλιακά για να καλύψει επιπλέον την πλαστική.

Τα όρια της βαλάνου στην στεφανιαία αύλακα συμπλησιάζονται με υποεπιθηλιακή ραφή με 6 – 0 polyglactin. Τα χείλη του δέρματος της βαλάνου συρράφονται και το ουρηθρικό στόμιο με 7 – 0 ophthalmic chromic catgut.

Κρημνοί Byars δημιουργούνται από το δέρμα της ακροποσθίας για να μιμηθούν την μέση ραφή. Χρησιμοποιούνται μόνο υποεπιθηλιακές ραφές για να αποφεύγεται η επαφή τους. Για την επίδεση χρησιμοποιείται tegaderm. Το stent αφαιρείται περίπου 1 εβδομάδα μετά.

Επιπλοκές
Συρίγγιο δημιουργείται στο 2 – 15 % των ασθενών. Στένωση του ουρηθρικού στομίου στο 5 – 20 %.

Στείλε μας E-mail

Καλέστε μας τώρα